RSB Spijkenisse V1 – Krimpen V1

Spijkenisse V1RatingKrimpen a/d IJssel V1RatingRonde 5
Verheul, J.M.A. (Job)1991Arnold, R.N.R. (Rhys)2230½ – ½
Buuren van, F. (Fabian)2100Lopes, S.E. (Samuel)19741 – 0
Woudt, I.I. (Ismaël)1969Huijzer, J. (Joop)19430 – 1
Kalkman, R. (Rob)1875Glissenaar, M.B. (Marcel)1953½ – ½
Gemiddelde Rating:1984Gemiddelde Rating:20252-2

Een gelijkspel dus, maar er had nogal wat meer ingezeten. Spijkenisse kwam hier goed weg.

Rhys speelde een rustige partij waarbij hij toch steeds enig voordeel wist te houden. Als je qua tijd in dit speeltempo 59 minuten (!) tegen 11 voor staat, denk je al gauw dat hij wel gaat winnen. Ik heb het eind gemist maar het zat  er kennelijk niet in.

Samuel speelde voor de 2e keer deze week tegen een aanzienlijk sterkere tegenstander. Maandag bij Messemaker werd het een, volgens mij, uitstekende remise tegen Erik Hennink (2118). Dit keer had de tegenstander “maar” 2100… Dat was geen enkel probleem om een bijna gewonnen stelling op het bord te zetten. Een toren-paard eindspel met een pion meer. Maar dit keer vergaloppeerde Samuel zich helaas. Zijn paard ging eraf en zijn zeer geroutineerde tegenstander had geen moeite om het punt binnen te halen ondanks nog een vernuftige pat poging.

Zelf kon ik eindelijk weer eens mijn vastgeroeste kennis van de Spaanse Marshall oppoetsen. Zwart speelde het niet helemaal volgens het boekje en er ging volkomen onnodig een extra pion af op de damevleugel. Een wanhoops offensief op de koningsvleugel was eenvoudig te pareren.  Ik kom met zelfs permitteren om een stuk te offeren op e3 want tegen twee verbonden vrijpionnen op b6 en c7 is het lastig spelen!

Marcel had weer eens de uitvinding van meneer C. Kann op het bord met de iets mindere 3e zet van wit f3! Hij kon eenvoudig voordeel krijgen hoewel de afruil van zijn slechte loper van c8 via a6 wat minder uitpakte. Na afruil op a6 kon het paard van a6 moeilijk in het spel komen. Uiteindelijk werd het na een rommelige fase toch nog een gewonnen stelling voor hem. Hij kon afwikkelen naar een gewonnen toren eindspel. Helaas vergat hij een tussenzet waardoor wit nog net met remise kon ontsnappen.

Joop Huijzer

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *