RSC ’t Pionneke 1-Krimpen 2

Wij zijn er niet in geslaagd om in Roermond een matchpunt weg te slepen, hoewel dat er best heeft in gezeten. John van Baarle speelde een snelle remise met wit. Na 45 minuten was hij al klaar. Ik zal maar niet uitrekenen hoeveel kometer hij heeft moeten reizen per gespeelde zet. Frans Vreugdenhil gaf al snel een belangrijke centrumpion weg op e5. De stelling was meteen onhoudbaar. Teleurgesteld riep Frans dat hem datzelfde nu al voor de derde keer was overkomen in die stelling. Bewezen is in ieder geval dat hij geen ezel is. Die stoot zich zelfs al geen twee keer aan dezelfde steen. Cor de Zwart bevrijdde zich met de kleur die zijn naam eer aandoet met e4. Hij hield een stelling over die zeker niet minder was toen de vrede werd getekend. Henny Versteeg ruilde de dame tegen twee torens in een mindere stelling. Hij overzag daarbij dat vervolgens geforceerd een kwaliteit verloren ging. Peter van Nieuwenhuizen had een giftig paard geslagen waardoor zijn dame werd ingesloten. Nadat hij deze tegen een toren moest geven stond hij verloren. . Wij stonden met 3-1 achter en het zag er niet goed uit.

Hoe het gegaan is weet ik niet maar Peter had plotseling een paard cadeau gekregen en de partij gewonnen. De 4-4 was binnen handbereik. Marius Strijdhorst stond volgens de omstanders gewonnen. Michiel Besseling kon met een kwaliteit meer nooit meer verliezen. Winnen was echter een ander verhaal. Bij mij zag het er op dat moment ook niet slecht uit. Michiel gaf remise. Marius verloor toch nog. Aangezien ik nog speelde heb ik het restant van die partij niet goed kunnen volgen. De wedstrijd was echter verloren (4,5-2,5). Ik had in de loop van de middag een zekere remise kunnen maken door op a7 een pion te geven. De torens werden dan geruild en de stelling was door de pionnen structuur volledig gesloten. Gezien de stand van de wedstrijd (Peter stond nog verloren) ging ik dat uit de weg. Uiteindelijk bleek dat geen goede beslissing. Ik verloor pionnen doordat de toren kon binnenvallen. Ik knokte in het eindspel terug door actief te spelen. Mijn tegenstander deed het niet goed en uiteindelijk had ik een mooie remisewending. Na Txb2 stond mijn koning op c3. De zwarte koning stond op c1. Verder had zwart een toren op d6 en een pion op d3. Verder niets op het bord. Na Ta2 gaat de pion in twee zetten verloren. Dat zag ik ook. Ik besloot echter Tc2  schaak te spelen in de veronderstelling dat mijn  volgende zet Td2 zou zijn. Een gigantische hersenkronkel! Ik schrok toen zwart dxc2 speelde. Einde partij. Ik heb nog nooit in de 57 jaar dat ik voor een vereniging uitkom wakker gelegen van een schaakpartij. Zaterdagnacht was de eerste keer. Gelukkig heeft mij dat er niet van weerhouden zondag in Brussel mijn partij in de Belgische competitie te winnen. 

Voor Krimpen 2 is er nog niets verloren. Wij staan nu op de voorlaatste plaats en krijgen de laatste vier ronden nog drie directe concurrenten.

Hans van Nieuwenhuizen

RSC ’t Pionneke 1Krimpen 2
1Ger Jansen2188Michiel Besseling2114½ – ½
2Joost Hetzel2231Cor de Zwart2032½ – ½
3Jan van Mechelen2245John van Baarle2111½ – ½
4Ivan Utama2147Frans Vreugdenhil18861 – 0
5Guido Rovakkers2140Henny Versteeg18811 – 0
6PaulAben1935Peter van Nieuwenhuizen19170 – 1
7Eduard Coenen1979Hans van Nieuwenhuizen19171 – 0
8Narcis Sofic1908Marius Strijdhorst19291 – 0
Resultaat5½-2½
Zie ook KNSB 2D

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “RSC ’t Pionneke 1-Krimpen 2”