RSC ‘T Pionneke – K1-KNSB

Voorzitter Peter Glissenaar verscheen 10 minuten eerder dan was afgesproken, met als gevolg dat we eveneens 10 minuten te vroeg aankwamen bij de familie Pols. Ernstige darmproblemen hadden zijn nachtrust in grote mate verstoord, een tweetal bezoek aan een hospitaal was noodzakelijk. Over voorbereiding gesproken.

Aangekomen bij het landgoed van de familie Pols verschenen binnen de afgesproken tijd de gebroeders Pols. Anne en Wiggert, of zoals u wilt, bord 2 en bord 3. Enthousiast stormde Wiggert compleet met laptop op mij af, gevolgd door broer Arne. De heren wonen daar schitterend in dit door groen omgeven vlekje in Krimpen. Maar dit terzijde.

Bij het verzamelpunt de Capelsebrug werd ik vriendelijk verzocht mijn zitplaats in de koets van voorzitter Glissenaar af te staan aan hoofdtrainer Harold van Dijk. Ja, hij ook met laptop, zulks ter voorbereidende training met de heren Pols gedurende de 95 minuten durende reis naar Roermond.

Het is vandaag de dag misschien moeilijk voor te stellen, maar in mei 2019 kijkt de KNSB-schaakbond gespannen uit naar de schaakwedstrijden van de door haar georganiseerde-bondswedstrijden. Er zal definitief komen vast te staan wie gaat degraderen of wie gaat promoveren. Zo ook bij ‘t Pionneke – Krimpen 1.

Het is mij gedurende de reis naar Roermond bij mij vast komen te staan dat het Krimpense achttal geen last had van spanningen, danwel plankenkoorts.

Hij was een sensatie in de schaakwereld van de KNSB, niet alleen door zijn leeftijd, niet alleen door zijn haardos, niet alleen door zijn volwassen speelstijl en tot slot niet alleen door de geur van schaakkennis die altijd om hem heen hing. Maar wel door zijn vindingrijkheid. Al op zijn zestiende behoorde hij tot de tien beste schakers van SV Krimpen.

Ja deze jongeman, we spreken over Wiggert Pols verscheen klokslag 14.30 uur met de zo bekende grijns op dat zo bekende hoofd met de zo bekende schitterende haarddos. Remise na 16 zetten met een Grand Prix Siciliaans. U weet wel, het overbekende 1. e4 – c5 2. Pc3. Remise op voorstel van zijn tegenstander. De kop was eraf.

Floris Doolaard, de jongeman met de grafdonkere stem en het vriendelijke gezicht. De stem heeft iets weg van de grafdonker bastonen van het orgelspel, die soms de buikwanden gaan kneden. Ja die Floris aan bord 7 pakte het volle punt omstreeks 15.50 uur. Op de vraag hoe een en ander tot stand was gekomen, antwoorde Floris gevat “goed gespeeld”.

Uw schrijver volgde het verloop van de wedstrijd en zag Harold van Dijk, verwikkeld in een voor zijn bekende subtiele opstelling, maar rond 16.30 uur kwam hij breed grijnzend ons vertellen van zijn winst op bord 1. Een lichtend voorbeeld voor de vijf jeugdspelers.

Grote genade, moet ik gedacht hebben, waar gaat dit naar toe. Mijn 78-jarige zenuwstelsel werd aardig bewerkt.

Good old Marcel Glissenaar stond wisselend beter en dan weer slechter, echter hij kreunde naar hartelust. Nog zie ik hem staan met een mistroostig gezicht, stamelend dat zijn partij in een remise was geëindigd.Het woordje hartenlust zonder ‘n’ is juist volgens het Groenen Boekje en met een ‘n’ is het juist volgens het Witte boekje. Maar ook dit terzijde.

In een hoekje van het kleine speelzaaltje speelde Kevin Nquyen met de zwarte stukken een voor mij totaal onbegrijpelijke partij. Kevin, die, gestadig, maar onopgemerkt aan zijn broze schaakweefsel werkte en uiteindelijk verrassend zorgde voor de derde overwinning. Op dat moment was de stand 1 – 3 voor SV Krimpen.

Voorzitter, teamleider en speler aan bord 6 glimlachte verheugd en keek mij aan met een overwinnende blik. Het gaat goed, nadat Arne verscheen in een belendend vertrek met de mededeling dat hij beter stond. Broer Wiggert deelde dit standpunt. Iets heeft Arne over het hoofd gezien, een minuscule kleinigheid, want hierna was een remise onvermijdelijk.

Blijft over bord 5 en bord 6, bemand met respectievelijk Diederick Casteleijn en Peter Glissenaar. Laatstgenoemde was mede door de ernstige darmproblemen niet in een optimale vorm. Maar ook hier schuilt het echte leiderschap, hier was hij een lichtend voorbeeld voor zijn team, kwam na het middenspel in het voordeel van een stuk tegen 2 pionnen. Na een verbeten strijd werd tot remise besloten.

We gaan naar Diederick Casteleijn, die gedurende de gehele middag met een zweem van beter staan opereerde op de 64 velden. De stand was 2 – 5 in het voordeel van Krimpen. Diederick kwam een kwaliteit voor, maar opereerde vervolgens naar een verloren stand. Zelfs toen de tegenstander van Diederick plompverloren een Toren weg gaf. Tijdnood was op dat moment de grootste vijand van Diederick, die ad rem een remiseaanbod lanceerde. Vriend Wolgang de Cauter besloot na enig overwegen hier niet op in te gaan. Terecht bleek na enige zetten, waarna Diederick de handdoek in de schaakring gooide.

RSC ‘ PIONNEKE     K1-KNSB
Coenen, E.A.J. (Eduard) 2090 Dijk van, H. (Harold) 2237 z-w 0 – 1
Heltzel, J. (Joost) 2244 Pols, W. (Wiggert) 2113 w-z ½ – ½
Utama, I. (Ivan) 2125 Pols, A.A. (Arne) 2109 z-w ½ – ½
Royakkers, G. (Guido) 2172 Nguyen, K. (Kevin) 2158 w-z 0 – 1
Cauter de, W.G. (Wolfgang) 1996 Casteleijn, D.J. (Diederick) 2113 z-w 1 – 0
Aben, P. (Paul) 1938 Glissenaar, P. (Peter) 2074 w-z ½ – ½
Sofic, N. (Narcis) 1852 Doolaard, F.P. (Floris) 1910 z-w 0 – 1
Bersselaar van den, H. (Henri) 1914 Glissenaar, M.B. (Marcel) 1998 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2041 Gemiddelde Rating: 2089
Resultaat     3 – 5

 

 

van Buuren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “RSC ‘T Pionneke – K1-KNSB”