De geschiedenis van het schaken, die zijn oorsprong vindt in India, is ongeveer anderhalf duizend jaar oud. De oudst bekende voorouder van het schaken is het Indiase spel chaturanga, geleend door de Perzen, die het hebben aangepast en het shatranj hebben genoemd. Na de verovering van Perzië in de 7e eeuw door de Arabieren, verspreidde shatranj zich binnen het Arabische kalifaat, en van de Arabieren werd het bekend bij de Europeanen.

Schaken kreeg aan het einde van de 15e eeuw een vorm die dicht bij zijn moderne vorm lag, het spel veranderde aanzienlijk, het werd sneller, het voordeel van de eerste zet voor wit maakte het ontstaan van openingen mogelijk waarin wit in een vroeg stadium een aanval voorbereidt. van het spel, en stimuleerde de ontwikkeling van de openingstheorie.
In het midden van de 19e eeuw ontstond een systeem van internationale competities, aanvankelijk – in de vorm van wedstrijden tussen de sterkste schakers uit verschillende steden en landen, uit de tweede helft van de eeuw – ook in de vorm van internationale toernooien (congressen).
De eerste wereldkampioen was Wilhelm Steinitz, die Johann Zukertort in 1886 versloeg.
In 1924 werd de International Chess Federation (FIDE) opgericht. Na het overlijden van de vierde wereldkampioen Alexander Alekhine in 1946 werden de volgende titelhouders bepaald als resultaat van een sportkeuzesysteem volgens de door de FIDE goedgekeurde regels.

Van 1948 tot 1991 werd schaken gedomineerd door Sovjetatleten. Na de ineenstorting van de USSR is het systeem voor het bepalen van de sterkste schaker verschillende keren gewijzigd, maar sinds 2008 worden er weer wedstrijden gespeeld.
Magnus Carlsen, 16e regerend wereldkampioen schaken sinds 2013
In de tweede helft van de 20e eeuw begon computerschaak zich actief te ontwikkelen in de wereld. Als in de jaren zeventig de programma’s op een vrij zwak niveau speelden, dan versloeg in 1997 de door IBM ontwikkelde computer “Deep Blue” Garry Kasparov met een score van 3½: 2½, en nu wordt de superioriteit van schaakprogramma’s ten opzichte van mensen algemeen erkend.

Bron: FIDE