Spijkenisse 3 – K3

Matige seizoenstart voor Krimpen 3 RSB

Evenals vorig jaar moest mijn team het seizoen starten met een uitwedstijd tegen Spijkenisse 3. Ik heb dus het verslag van toen er maar eens op nagelezen. Toen deed ik de voorspelling dat ik – na achtereenvolgens teamleider te zijn geweest van Krimpen 5, Krimpen 4 en Krimpen 3 – dit seizoen teamleider zou zijn van Krimpen 2, Het succes van de nieuwe landelijke competitie en de opname van SO Rotterdam heeft er echter toe geleid dat we naast vier teams in de landelijke competitie nog steeds drie teams in de RSB-competitie hebben. Alleen zijn er nu wel twee Krimpen 3 teams en heet mijn team dus Krimpen 3 RSB. Dat ik het achtervoegsel RSB wel eens zal weglaten zal de lezer mij denk ik wel vergeven.
De eerste wedstrijd kan kort worden samengevat met “uiterst matig”. Verloren wij een jaar geleden nog met 5-3, dit jaar werd het nog een half bordpunt minder. Als excuus kan worden aangevoerd dat het team vooralsnog zwakker is geworden. Joost van der Valk gaat alleen spelen in een nieuw viertal en Donger Chen is geen lid meer. De sterker wordende Charlie Szymanska was helaas verhinderd. Alle anderen zijn een jaartje ouder geworden. Je wordt daar misschien wel wijzer van. Maar op onze leeftijd is dat geen garantie voor een betere schaker.
Robert speelde aan bord 1 een degelijke remise tegen mister Spijkenisse (Simon van der Beek dus). Eric was aan bord 2 goed bezig. Hij kwam steeds beter in zijn spel – hoe heerlijk! – en veroverde met een pionvork een stuk. Daarna was het een kwestie van geen fouten maken. Dat lukt prima ondanks zijn veel snellere speeltempo dan zijn in tijdnood komende tegenstander.
Evert speelde aan bord 3 remise. Hoe dat gegaan is weet ik niet. Ik zag bij hem na de partij wel minder vreugde dan bij Erik. Dat duidt waarschijnlijk op een portie gezonde zelfkritiek, samen te vatten in de bekende wijsheid “er had meer in gezeten”.
Minder goed verging het Henk aan bord 4. Ik geef zijn aangrijpende verslag onverkort weer in de hoop dat de lezer na lezing daarvan genezende gedachten naar Henk kan zenden.
“Mijn partij met zwart begon goed. Had lekker grip op de stelling. Alleen verzette ik, op een moment van schaakblindheid, mijn loper over een paard van de tegenstander heen. Onreglementaire zet dus. Omdat ik de loper had aangeraakt moest deze een zet doen. De enige plek was een veld waar de raadsheer gewoon geslagen kon worden. Daarna ben ik een wanhoopoffensief met echte offers begonnen want ik zag er niets voor terug. Uiteindelijk zeer depressief opgegeven”.
Theo verloor aan bord 5. Zijn commentaar kwam er – als ik het goed heb begrepen – op neer dat zijn boekhouding even niet op orde was. Hij bleek materieel dus slechter te staan dan hij eerst dacht.
Zelf behandelde ik aan bord 6 een Engelse opening niet goed. Waar Eric zelf een vork tevoorschijn toverde kreeg ik er al na 8 zetten een voor (tussen) de kiezen omdat ik een tussenzet over het hoofd zag. Dat dit een mooie stelling zou zijn voor een training (zoek de tweetrapsraket die tot een vork leidt) was natuurlijk geen troost. Ik speelde nog een hele tijd door in de hoop de stelling dicht te kunnen spijkeren. Maar dat was natuurlijk ijdele hoop en leverde mij slechts het compliment op dat ik een taaie rakker was. Heel goed bedoeld, maar juist daarom ook voor mij extra pijnlijk.
Nieuweling Jan-Louw (bord 7) raakte een pion achter en belandde in een kansloos pionneneindspel waarbij de pluspion van zijn tegenstander ook nog eens geheel vrij was.
Tot slot Leo aan bord 8. Hij kwam niet in moeilijkheden en belandde in een eindspel met loper + vier pionnen tegen paard + drie pionnen. Ook zijn pluspion was geheel vrij. Maar het was een randpion en zijn loper was van de verkeerde kleur (N.B. dit soort racistische opmerkingen kunnen in het schaken gewoon worden gemaakt. Maar dat ter zijde). Leo zag geen kans om toe te slaan en moest dus in remise berusten. Gelukkig gaf mijn Fritz 13 (ik had de laatste 15 zetten genoteerd) aan dat er ook niet meer in zat. Een hele troost. Een overwinning en drie remises. Meer konden we helaas niet mee naar huis nemen.

Peter de Weerd

Spijkenisse 3 Krimpen 3
S. V.d. Beek R. Leconte ½ ½
F. V.d. Broek E. Hill 0 1
J. Sandifort E. Hoogervorst ½ ½
K. Mol H. Stam 1 0
J. Majoor T. Heukels 1 0
R. Pluim P. De Weerd 1 0
S. Peek J. Minnaar 1 0
E. Sijabat L. Koot ½ ½
Resultaat

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Spijkenisse 3 – K3”