Spijkenisse 3 – K3

Onnodige nederlaag voor Krimpen 3

Een nieuw najaar, een nieuw geluid. Twee jaar geleden was ik teamleider van Krimpen 5 in de vierde klasse, vorig jaar teamleider van Krimpen 4 in de tweede klasse en dit jaar teamleider van Krimpen 3 in de derde klasse. Dat lijkt een rechte weg naar boven, maar het is helaas stilstand in een dynamisch jasje. Door de nieuwe opzet van de KNSB-competitie is Krimpen 3 het laagste team in de RSB, spelend in de laagste klasse. Wie weet hebben we volgend jaar drie teams in de KNSB-competitie en speel ik dus in Krimpen 2. Schaken op zaterdag schijnt leuk te zijn. Een symptoom van hedendaagse tijdbesteding: werken van maandag tot en met vrijdag, schaken met lange bedenktijd op zaterdag en zondag naar de supermarkt. Ik zal alleen aan het laatste soms meedoen.
Maar het is dus vooralsnog gewoon Krimpen 3 en geen Krimpen 3-RSB. Veel spelers uit het oude Krimpen 4, maar ook twee nieuwelingen: Donger Chen en Joost van der Valk. Zeer welkom beiden! Jullie start was prima: Donger – ons nieuwe Chinese jeugdlid – had een nogal wisselende partij die culmineerde in een lastig eindspel waarin een vrijpion naar de overkant moest worden gebracht. Onbewogen en geduldig werd deze missie volbracht terwijl er op de late avond al de nodige veel oudere toeschouwers waren. Even later sloot Joost een lastig pionneneindspel af met remise. Zij tweeën waren de laatste in actie en reduceerden met 1,5 punt onze nederlaag tot 5-3.
De oude vaste kern had niet zijn dag met uitzondering van Evert. Hij wist een betere stelling succesvol te verzilveren met promotie. Evert liet nog een tweede pion promoveren en nam edelmoedig een toren bij afwezigheid van een dame binnen een straal van 1 meter. Tijd voor de tegenstander om op te geven, maar in de lagere regionen is het geloof in wonderen nog springlevend. Ik vind het altijd curieus dat tegenstanders dan nog op het wonder van pat hopen. Maar tja, wonderen bestaan, zeker in de krochten van de RSB, dus doorspelen maar. Evert won niet de hoofdprijs voor snel mat zetten… maar er werd wel degelijk mat gezet.
Robert, Eric en Henk hadden al veel vroeger verloren om vervolgens als een dief in de nacht te verdwijnen. Van hun partijen weet ik niets en ik denk dat ik daar niet veel aan heb gemist. Volgende keer beter mannen!
Invaller Theo speelde aan bord 8 een oerdegelijke Theo-partij met een half punt als resultaat. Dat half punt zou achteraf voldoende zijn geweest voor remise in de hele wedstrijd ware het niet dat ik me in een gewonnen stelling verrekende in een niet al te ingewikkelde combinatie. Daardoor moest ik een toren geven om mat te voorkomen. In een slechtere stelling gaf ik even later op omdat ik dacht mat te zullen gaan. Na thuiskomst liet de computer mij zien dat niet het geval was. Een te snelle capitulatie dus. Sorry! Politici treden soms af voor fouten die ze niet zelf maken maar waar ze wel verantwoordelijk voor zijn. Deze teamleider blijft echter rustig zitten ondanks een zelfgemaakte grote fout.

Spijkeniise 3 K3
S. van der Beek R. lecomte 1 0
F. Bu E. Hill 1
M. Relvic E. Hoogerorst 0 1
S.Schaffeld D. Chen 0 1
J. Straatman H. Stam 1 0
J. Sandifort J. van der Valk ½ ½
J. Majoor P. de Weed 1 0
K. Mol T. Heukels ½ ½
Resultaat 5 3

Peter de Weerd

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *