Spijkenisse V2-Krimpen V1

De reis naar Spijkenisse maakten we in twee auto’s. Rob en ik waren er als eersten, vroeg genoeg om het slot van het sinterklaasgebeuren voor de jeugd nog mee te maken. Daarna snel naar de bar waar we met koffie maar ook met bezorgde blikken werden ontvangen. Want, waar zijn de andere twee? Ik kon onze gastheren geruststellen met de mededeling dat Peter en Leo onderweg waren.

Even na achten gingen we schaken. Mijn tegenstander koos tegen mijn 1. e4 een merkwaardige opstelling waarbij geen grote haast gemaakt werd de ontwikkeling af te maken. Dat gaf mij de gelegenheid snel een paard dreigend naar voren te sturen waarop als reactie een vleugelpion werd opgespeeld met het kennelijke doel het paard van verdere sprongen naar voren af te houden. Dat lukte maar ten dele want even later offerde ik dat paard op de andere vleugel voor drie pionnen plus een rokeerverbod. Eigenlijk moet ik hier niet over offeren spreken maar van voordelige ruil. Vanaf dat moment  dicteerde ik het spel en toen ik een paar zetten later ook nog eens een in de steek gelaten loper mee kon pikken was het in feite al gedaan. Nog even wat stukken ruilen en opletten voor nare dingen achter de paaltjes en ik kon de 1 – 0  laten noteren.

Tussendoor keek ik natuurlijk ook af en toe eens naar de andere borden en zag bij Rob en Peter louter degelijkheid. Alles in balans. Dat was jammer genoeg niet zo bij Leo die langzaamaan aardig in de verdrukking kwam en het op den duur dan ook niet zou gaan redden.

Peter speelde Schots waarin, zoals hij zelf zegt, een paar tactische finesses ontstonden zonder dat de strijd echt ontbrandde. Het mondde uit in een pionneneindspel met ongelijke lopers wat na enig behoedzaam gemanoeuvreer in remise eindigde.

Even later was ook bij Rob de remise een feit waarmee hij erg tevreden was. Schaaktechnisch kan ik er weinig over zeggen. Ik had hem in de auto willen vragen iets over z’n partij te zeggen maar ben het helemaal vergeten door alle andere interessante onderwerpen die wѐl aan de orde zijn geweest.

Helaas voor de lezer, volgend keer beter!

Theo Heukels

 

Spijkenisse V2  – Krimpen a/d IJssel V1  2 – 2
1. Rienk Pluim  – Theo Heukels  0 – 1
2. Simon van der Beek  – Rob Scherjon ½ – ½
3. Jerry Sandifort  – Peter de Weerd  ½ – ½
4. Simon Schaffeld  – Leo Koot  1 – 0

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *