Toen was geluk heel gewoon. Of niet?

In de maand april van het jaar 1932 noteerde de penningmeester van SV Krimpen aan den IJssel de post “sigaren” in zijn kasboekje ƒ 1,72
In de maand september van het jaar 1932 noteerde de penningmeester “onkosten secretaris” ƒ 6,45
We lezen bij ontvangsten in 1933 “geld voor prijzen met collectebus” ƒ 2,21
In 1935 werd de wedstrijdleider spelleider genoemd.
In het seizoen 1939/1940 veroverde Krimpen het kampioenschap. Ter ere hiervan werd een erepenning gefabriceerd met de koninklijke wapenspreuk “Je maintiendrai” op de penning gegraveerd. De leden ontvingen een speldje voor op de revers van het colbertjasje.
Tijdens de oorlogsjaren schaakten we in een zaaltje bij A.B. van Holst. Zaalhuur voor de somma van ƒ 1,50 per avond.
We maken een sprong naar 1977. Meester Singeling en ondergetekende waren zojuist lid geworden. We schaakten nog in het houten Nutsgebouwtje nabij winkelcentrum Arcade de Korf. Een houten gebouwtje met houten vloeren, houten wanden en een plafond van hout. De keuken was 2 x 2 meter en werd bemand door ene Chris Schouten. Omstreeks 21.00 leunden we werkelijk tegen de alom aanwezige sigaren- en sigarettenrook aan.

In het jaarboek 1979 schrijft de penningmeester, “verbrassing kampioensploeg” ƒ 200

In het seizoen 1983-1984 was Henk Greevenbosch nog Henk Geilvoet. We lezen namen van oud-leden zoals Frans Slappendel en Ger onder de Linden. De oude Kladler speelde zijn partijtje driftig mee en Hans Ranft declareerde samen met zijn vrouw ƒ20,00 zonder verdere verantwoording in de boeken.
Meester Singeling doneerde ƒ 200.
Barend Brus en Fop van Kooten doneerde elk ƒ 40,00, zulks ter bestemming van een bowlingavond.
In 1985 bedroeg de jaarcontributie ƒ 145,00. In die periode werden via Jan Saers elektrische Seiko klokken uit Japan gehaald.

Tot zover de drie kasboekjes die ik ontving van Jan Bus. Jan Bus, oud voorzitter van SV Krimpen en nu met volgnummer 1.
Bij de fam. Bus zijn boekenkasten in overvloed aanwezig. Je vindt ze in de woonkamer, in de hal, in logeerkamers, op zolder en ach, de boekenkasten versieren in rijke mate huize Bus. En toch, toch is een tekort aan ruimte voor boeken aanwezig.

Met een mailtje verzocht Jan Bus mij of ik de drie genoemde boekjes in mijn archief wilde opnemen. Dit verzoek heb ik met plezier ingewilligd.
Waarom dan deze opsomming van florijnbedragen? Waarom dan deze opsomming van leden- en oud leden.

dick
Dick van Buuren

Beste schaakvrienden, ik ben op zoek naar anekdotes uit het verleden. Dit ter aanvulling op 90 jaar schaakcultuur Krimpen aan den IJssel. Foto’s, verhalen, grafieken, audio, video, krantenknipsels, alles is welkom. Ik ben ervan overtuigd dat u allen mij wil, en gaat helpen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Toen was geluk heel gewoon. Of niet?”

Show Buttons
Hide Buttons