Ultieme Houdini act BSG 1 – Krimpen 1

Zaterdag 5 februari 2022 uit tegen BSG blijft voor altijd in mijn geheugen gegrift. Nog nooit heb ik zo’n ontsnapping gezien in ruim 40 jaar schaken in de KNSB.

Met een tussenstand 4,5-1,5 achter, twee partijen die slecht tot verloren staan, een remise achtig toreneindspel en een partij met een pluspion maar erg complex om te winnen, leek een forse nederlaag het lot van Krimpen 1.

Wat was er tot dan toe gebeurd? Als eerste was uw verslaggever klaar. Aan bord 1 had ik geen goede opening gespeeld en kwam in de problemen. Gelukkig koos mijn tegenstander niet de beste voortzetting en kon ik het zwarte initiatief opvangen. Mijn tegenstander koos voor ruil van een stuk en daarna dameruil. Dit leverde een gelijkstaand eindspel op, waarna tot remise werd besloten. Het zou de enige remise zijn deze middag.

Aan bord 3 won Frans Cuijpers op klassieke manier zijn partij. Hij verkreeg 2 stukken tegen 1 toren en 1 pion. Met een loper op b3 en een toren op de 7e rij werd de druk op f7 opgevoerd. Zwart was kansloos tegen zoveel druk en moest zijn koning niet veel later omleggen.

Deze voorsprong verdween als sneeuw voor de zon door het verlies van invaller Lucas Nguyen aan bord 9. Tegen zijn zeer ervaren tegenstander had hij geen antwoord op de klassieke variant van het Hollands (f5, e6, Pf6, Le7, 0-0 en d6). Zwart verkreeg een ideale stelling met een paard op d3 en een zwarte pion die vluchtveld g2 voor de koning afnam. Deze zwakte van de onderste lijn was uiteindelijk fataal. Helaas een kansloze nederlaag voor onze youngster.

Inmiddels had zijn buurman Michiel Besseling aan bord 10 ook al moeten opgeven.  Michiel speelde de opening frivool met op de 3e zet h5, even later gevolgd door h4 om de pion niet te verliezen. Zijn stelling werd ontwricht door de witte pionzet e6. De druk over de f-lijn werd hem tenslotte fataal.

Arne Pols kwam na een gelijk opgaand middenspel in een toreneindspel terecht met een pion minder. Om geen 2 pionnen achter te komen verloor hij tijd met een slechte positie van zijn toren. Inmiddels rukte de pluspion van zwart als vrijpion op naar de 3e rij. Dit dwong Arne tot opgave.

Wellicht de meest spectaculaire partij speelde Harold van Dijk aan bord 4. Tegen Ton van der Heijden kreeg hij een werkelijk ideale aanvalsstelling voor slechts 1 pion. Ik voorzag een mooie overwinning voor Harold, maar het pakte anders uit. Ton vond een geraffineerde verdediging gebaseerd op het doorzetten van e4 en een aanval op f7. Dit alles gecombineerd met een zwakte op de onderste rij werd Harold te veel. Hij verloor materiaal en zijn aanval werd gestopt. Hiermee dacht ik dat de beslissing was gevallen. Achter met 4,5-1,5 en weinig vooruitzichten in de resterende 4 partijen.  

Frans en Harold waren al vertrokken in de overtuiging dat de wedstrijd verloren was, toen Rini Kuijf een gelijkstaand toreneindspel tegen routinier Frans Borm wist te winnen. Zijn actievere koning en zijn vrije d-pion bezorgde Borm te veel problemen. Toen een afwikkeling naar een winnend pionneneindspel in zicht kwam, staakte Borm de strijd. Het leek een pleister op de wonden, maar het ongelooflijke keerpunt was ingezet.

Wiggert Pols en Arie Werksma beëindigde tegelijkertijd hun partij.

Wiggert was al enige tijd bezig om zijn pluspion te gelde te maken. Dat was niet makkelijk met ieder een dame en loper. Zwart had dan 1 pion meer, maar wit beschikte over een vrije b-pion die gevaarlijk oprukte naar b6. Wiggert had een vrijpion op e2 weten te brengen en belaagde zo de witte koning. In wederzijdse tijdnood miste Wiggert een mat in 3, doordat hij in gedachte de witte koning op h2 zag, die op dat moment al naar h3 was gegaan. Met Dh1, Dh5 en Df5 was het midden op het bord (koning op f4) mat kunnen zijn. In plaats daarvan sloeg Wiggert de b6-pion van het bord en verkreeg zo 2 pionnen voorsprong. Gelukkig behield hij een aanval op de koning. Na een oneerbaar remisevoorstel van wit, vlak voor opgave, besliste Wiggert de partij. 

Arie Werksma had tegen Henk van der Poel een lastige middag. Arie was veroordeeld tot afwachten in een passieve stelling. Geduldig wachtte Arie af en nam bewust geen actie. Na de partij doseerde Arie dat je in een mindere stelling beter niet een initiatief kan ontplooien waardoor nog een zwakte zou kunnen ontstaan. Toen zwart een goede voortzetting miste en te veel stukken op de damevleugel had staan, lanceerde Arie met f4 een koningsaanval. Deze aanval wist Henk niet af te slaan, waardoor een niet meer verwachte overwinning door Arie werd binnengehaald. Daarmee was de stand gelijkgetrokken.

Als laatste speelde Diederick met zwart aan bord 2 tegen de teamleider van BSG. Vanuit de opening kreeg Diederick een betere stelling. In het middenspel leek Diederick beslissend voordeel te verkrijgen met een vrijpion op c3. Hij wist de pion naar c2 te brengen, om naar wat manoeuvreren de pion te verliezen. Wit bleef een pion voor in een eindspel met ieder een toren en paard. Het probleem was dat die pluspion een vrije a pion was. Een nederlaag leek onafwendbaar, totdat een bekende wending de winst van de a-pion opleverde voor zwart. De pion werd met de toren geslagen en indien wit deze toren zou terugslaan won een paardvork de toren terug. Er zou dan een potremise paardeindspel overblijven.  Wellicht onthutst door de verwikkelingen op de andere borden besloot Timon Brouwer door te spelen en de toren op het bord te houden. Dat bleek een verkeerde beslissing. Diederick pakte het initiatief en wist 1 van de 2 overgebleven pionnen te veroveren en leek ook de 2e pion te winnen. Wit probeerde nog met paard, toren en hulp van een naderende koning gevaar te stichten tegen de zwarte koning. Met een paar nauwkeurige zetten in wederzijdse tijdnood liep de koning van Diederick uit het gevaar. De 2e pion werd gewonnen en onder dreiging van promotie werd het paard ook nog gewonnen. Teleurgesteld gaf wit op. De ultieme Houdini act van Krimpen was voltooid met een 4,5-5,5 overwinning als beloning.

Ik kon niets anders zeggen tegen de teamleider van BSG als sorry. Wat een frustrerende ervaring voor BSG en wat een geluk voor Krimpen. Tijdens de wedstrijd had ik steeds het gevoel dat we kansloos waren en toen volgde een onverwachte ontknoping. Het leek wat op de laatste wedstrijd in de F1 toen Max Verstappen alsnog wereldkampioen werd. Het was inmiddels kwart voor zeven ’s avonds toen ik Harold, Rini en Frans opbelde om het ongelooflijke nieuws te melden. Alle drie reageerde ze met veel ongeloof; “dat kan niet!”, “hoe is dat mogelijk?” was het meest gehoorde commentaar. Inderdaad dit had ik ook nog nooit meegemaakt.

Hierdoor komen op 2 overwinningen uit 4 wedstrijden. In maart de verre uitwedstrijd tegen Blerick.

Peter Glissenaar

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Ultieme Houdini act BSG 1 – Krimpen 1”