Verslag 4e Grand Prix Leidse Schaakbond in Leiden

Net als in de Rotterdamse Schaakbond, wordt er in de Leidse Schaakbond een Grand Prix gehouden voor jeugdspelers. Op zaterdag 20 januari 2018 togen Elias Hoste, Laura van Duin en Thom van Duin naar het Denksportcentrum in Leiden, het thuis van schaakvereniging LSC Philidor, waar de 4e Grand Prix van de Leidse Schaakbond werd gehouden. Zij werden begeleid door Theo Heukels en moeder en vader Van Duin.

Zoals gebruikelijk bij de Grand Prix, was er ook nu weer op rating ingedeeld. Elias Hoste was te hoog ingedeeld in groep 2. Laura van Duin, die nog nooit aan een schaaktoernooi had meegedaan, was ingedeeld in groep 12. Thom van Duin was wel wat laag ingedeeld in groep 14.

Elias begon het toernooi goed door een winstpartij in de eerste ronde. In de tweede ronde kreeg hij, ondanks een grote koningsaanval, zijn tegenstander niet mat. Na een afwikkeling ging het eindspel helaas voor hem verloren. In de derde ronde gaf hij pardoes zijn dame weg waardoor hij verloor. Een goede overwinning in de 4e ronde bracht hem weer terug als kanshebber voor de prijzen. De sterkste spelers had hij inmiddels gehad en dus waren de vooruitzichten goed. Helaas verloor hij de laatste 3 ronden op rij waardoor hij niet verder kwam dan 2 punten uit 7 wedstrijden. Als hij op bepaalde momenten niet alleen aan zijn eigen schaakplannen had gedacht maar ook had gekeken naar de kwade bedoelingen van zijn tegenstander, dan had zijn score waarschijnlijk hoger geweest. Een goede leer voor de volgende keer: Kijk ook altijd naar de snode plannen van je tegenstander. Maar al met al heeft Elias het niet slecht gedaan in deze sterke groep.

Laura had in de 1e ronde de winst voor het grijpen. Helaas greep zij verkeerd en kreeg het deksel op de neus, met een verliespartij als resultaat. Jammer, want zij had goed haar best gedaan. In de 2e ronde stond zij helemaal gewonnen (2 dames voor) maar in plaats van mat te zetten, zette zij de tegenstander pardoes pat. Oeps! In de derde ronde kon zij de dame winnen. Helaas zag zij dit over het hoofd en tot overmaat van ramp verloor zij een zet later zelf haar dame. Gelukkig werd zij nog pat gezet. Pfff, een meevaller. Maar nu was zij wel warm gedraaid! Er volgde vier (!) winstpartijen op rij, wat resulteerde in een heel mooie tweede plaats en een prachtige beker. Goed gedaan Laura!

Thom kwam, zag en overwon. Niet alleen de 1e, de 2e, de 3e, …. maar ook de 6e partij werd gewonnen en dus was Thom na 6 ronden al groepswinnaar! Nu zou je denken, dan speelt hij de laatste ronde, als een echte professionele schaker, wel even remise tegen een aardig meisje maar niets daarvan. Ook de laatste partij moest gewonnen worden en aldus geschiedde. Prima resultaat Thom en weer een mooie beker voor de verzameling!

Tot slot aan alle thuisblijvers. Zaterdag 17 februari 2018 is er weer een RSB Grand Prix. Doen jullie dan ook mee?

Vader van Thom van Duin.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *