Verslag Moira – K2-KNSB

KNSB team heeft het geluk aan haar zijde en wint ruim van Krimpen a/d IJssel

Zaterdag 13 april trad ons gemende Houten/Moira/Vegtlust team aan tegen Krimpen aan de IJssel. Wij draaien mee in de sub-top, en zij stonden een na onderste. De winst 5,5 – 2,5 was in dat oogpunt niet verrassend, maar of dat nou helemaal vanzelf ging……

Nick zat aan bord 1 tegen een qua rating ongeveer gelijkwaardige tegenstander. Na een wat buitenissige opening kwam hij wat gedrongen te staan, en moest een pion inleveren. Hij probeerde tegenspel te krijgen, maar zijn tegenstander hield de druk er op en kwam met dame en toren binnen op de 7e rij, met matdreiging. Nick probeerde eeuwig schaak dreigingen in te vlechten. En toen zijn tegenstander zijn toren terugtrok was daar een venijnig paard aftrekschaak waarna de dame van zijn tegenstander het doosje in kon.

Peter zat op bord 4 tegen een qua rating ook ongeveer gelijkwaardige tegenstander. Ik kwam met grote ontwikkelingsvoorsprong uit de opening, en koos voor een koningsaanval met stukken in plaats van een pionnenstorm. Ai, even gemist dat een witte toren via e1-e5-g5-g3 de kwaliteit kostte. Daarbij maar voor een variant gekozen met een half open h-lijn. En daar kwam de aanval met allerlei dreigingen. Oftewel: ik bood hem alle kans om de mist in te gaan. Mijn tegenstander speelde inderdaad niet helemaal nauwkeurig en mistte een wending waarbij hij genadeloos ge-h-lijnd werd. Mat alleen te voorkomen door een stuk te geven. In het resterende T+P tegen T eindspel geen wilde avonturen meer, maar alles onder controle houden met een sterk paard. Toen hij meer materiaal ging verliezen zonder enige kans op tegenspel hield hij voor gezien.

De kopborden deden het sowieso goed. Op bord 2 Gerrit Harmsen (Vegtlust). Kwam lekker uit de opening, opstoot van centrumpionnen leek erg sterk. Plusremise. En op bord 3 Paul Bekkers (Vegtlust). Paul stond in het begin erg lastig en kreeg een aanval op de koningsvleugel tegen zich met binnendringende loper en paard. Hij wist dat goed op afstand te houden en schoof de stelling dicht. Om toen langzaam aan de andere kant van het bord op te rukken. In een toreneindspel met een pion meer had hij de actieve toren en zijn tegenstander een toren die opgesloten stond. Toen brachten de oprukkende pionnen de winst binnen.

Wouter Le Fevre (Moira) pakte de pion op c4 in een Catalaan. De witte loper op g2 kwam niet echt tot leven, zwarts pionnen op de damevleugel wel. Mooie winst. Maarten Post (Vegtlust) kwam niet helemaal lekker uit de opening en moest een pion inleveren. Dat kwam hij niet meer te boven; verlies. Kylian Bijvank (Moira) kwam iets passiever uit de opening. Zijn tegenstander drong binnen en dat leidde tot het einde; verlies. Floris van der Blom (Vegtlust) kreeg overwicht. In een constructieve partij bouwde hij dat netjes uit tot winst.

Peter
PER MAIL ONTVANGEN VAN JOS VISSER

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *