Verslag OKK 2017

Open Kampioenschap Krimpenerwaard

Zaterdag 28 oktober werd voor de tweede keer het schaaktoernooi het Open Kampioenschap Krimpenerwaard gehouden. Het toernooi bestond uit 5 ronden rapid schaak (15 minuten p.p.p.p en 5 seconden per zet increment) en 5 ronden snelschaak (3 minuten p.p.p.p.en 2 seconden increment).

In de 3 groepen werd hevige strijd geleverd om de titel. De jeugdgroep bestond uit vijf teams met ieder 4 spelers. Promotie uit Zoetermeer bleek na tien ronden het sterkste team te zijn. Tweede werd de Klim Op en Voorschoten wist beslag te leggen op de derde plaats. Ook waren  er prijzen voor het beste resultaat aan de vier borden.  Aan bord 1 werd de prijs gewonnen door David Jongste van Voorschoten. Bord 2 Lucas Nguyen van De Klim Op,  bord 3 Lorin Arnold van Leiderdorp, bord 4 Jesse van Dongen van Promotie. Alle deelnemers ontvingen een medaille en een teamfoto gemaakt bij de start van het toernooi.

In de invitatiegroep waren er weer zes sterke spelers uitgenodigd die actief zijn in deze regio. De winnaar van vorig jaar grootmeester Erik van der Doel was wederom deelnemer. Dit jaar werd verwacht dat hij veel tegenstand zou ondervinden van Liam Vrolijk. Liam is een jonge speler die de laatste jaren sterk in kracht is toegenomen (rating 2420) en momenteel speelt in de landelijke Meesterklasse bij Patena Rotterdam. Dit bleek ook wel want na de vijf rapid partijen had Liam een half punt voorspong op Erik. Bij het snelschaken maakte Erik de achterstand goed, zodat beiden op 8 punten uit 10 partijen eindigde. Het prijzengeld werd gedeeld, maar Erik van der Doel bleek de uiteindelijke winnaar op SB punten. Een verdienstelijke 3e plaats met 6 uit 10 was er voor de kampioen van SV Krimpen a/d IJssel, Harold van Dijk.

In de open groep streden 50 schakers om de hoofdprijs kampioen van de Krimpenerwaard. Naast een geldprijs is er ook de vermelding op de wisselprijs, de Henk Verver Trofee. Vanaf ronde 1 liet routinier John van Baarle er geen misverstand over bestaan, hij was gekomen om de overwinning binnen te halen. In de 5e ronde stond hij de eerste remise toe tegen concurrent Kevin Nguyen. Na 8 ronden stond John 1,5 punt los en leek alles beslist. Maar de verrassing van dit toernooi Rienier Jaquet wist John in de negende ronde te verslaan en bracht de spanning terug. In de laatste ronde wist John zijn laatste snelschaakpartij te winnen van Cor de Wit en haalde daarmee de overwinning binnen. Veertig jaar nadat hij snelschaakkampioen van Nederland was, wist hij nu de titel kampioen van de Krimpenerwaard binnen te halen. De Henk Verver Trofee werd overhandigd door Rob Hoogland, ook deelnemer en kleinzoon van Henk Verver. Op de tweede plaats eindigde Kevin Nguyen en de derde plaats werd veroverd door de verrassing van het toernooi Reinier Jaquet.

Het geslaagde toernooi werd afgesloten met de mededeling dat op 30 december het volgende toernooi wordt gehouden, de Chess Memorial.