Verslagen Krimpen 4

Krimpen 4 wint thuis eerste wedstrijd van Shah Mata 3 

Op maandag 3 oktober 2016 speelde Krimpen 4 thuis tegen Shah Mata 3. Krimpen 4 was net gepromoveerd naar de tweede klasse dus het zou fantastisch zijn om direct punten uit de eerste wedstrijd te slepen.

Op bord 1 speelde Adri een goede partij. Hij had materiaalvoordeel en een betere stelling, dus dat moest goedkomen.

Op bord 2 speelde Wil en hij deed dit voortreffelijk door een winst te noteren. Meike had het op bord 3 wat lastig, had wel kansen om te winnen maar uiteindelijk werd dit een remise. Op bord 6 en 7 speelden Jan en Evert. Ook zij noteerden een remise.  Robert speelde op bord 8 en verloor jammer genoeg.

Op bord 4 en 5 speelden Joost en ik. Zijdelings zag ik dat Joost langzaamaan de winst binnenhaalde. Ook ik had een goede aanval opgezet die uiteindelijk in een winst resulteerde. Hierdoor was de winst voor de avond verzekerd.

Adri speelde als laatste nog en kon de avond besluiten met een grote zege. Helaas ging er op het eind iets verschrikkelijks mis bij Adri. Hij stond duidelijk gewonnen maar ineens stond hij mat. Hij kon er zelf ook niet over uit, maar ja het kan verkeren.

Met onze nieuwe teamleider Meike een zeer goede start in de tweede klasse. Wie weet wat er nog meer gaat gebeuren……

 

Krimpen 4 verliest uit van SO Rotterdam

Op woensdag 2 november 2016 speelde Krimpen 4 uit tegen SO Rotterdam. Nog met de vorige winstpartij tegen Shah Mata 3 in het hoofd vertrokken we vol goede moed naar Schollevaar. De speellocatie was een kantoorgebouw waarvan de eigenaar op bord 8 speelde tegen Joost.

Robert kwam als laatste binnen en na zijn remise partij ook al weer als een van de eerste vertrokken. Ook de partijen van Adri en Wil eindigden in een remisestelling.

Op bord 4 speelde ik met zwart en begon met het Scandinavisch waarbij ik na d4 opende met mijn paard op f6. Ik had de hele avond het voortouw met veel aanval en dreiging, maar kon dit helaas niet omzetten naar een winst. Mijn tegenstander zette alles in om af te ruilen en dat lukte uiteindelijk waardoor ik nog een ultieme aanvalspoging ondernam maar ook die mislukte waardoor ik verloor.

Alleen Evert en Joost waren nog druk bezig op bord 7 en 8. Evert zat in een eindspel verwikkeld wat uit leek te draaien op remise, maar toch zag zijn tegenstander kans om dit nog om te zetten in winst. Helaas.

Joost probeerde uit alle macht zijn tegenstander van het lijf te houden. Zijn tegenstander had een mooie aanval op de koningsvleugel opgezet waardoor hij een pion op de zevende rij kreeg, echter dit betrof de a-lijn waar Joost zijn koning op A1 had geplaatst. Dit bleek een groot voordeel voor Joost te zijn omdat de tegenstander het niet voor elkaar kreeg om die aanval door te zetten. Joost verdedigde stevig en leek nog een paard weg te geven. De tegenstander sloeg het paard, maar dit was een briljant offer om damewinst te forceren middels een tussenschaakje met de toren. Hierna gaf de tegenstander al snel op.

Ondanks de overwinning van SO Rotterdam baalde de tegenstander van Joost enorm omdat hij dacht dat de buit binnen was na zijn aanval maar dat viel tegen. Zo konden wij de avond toch nog met een lach afsluiten.

 

Krimpen 4 beleefde zware avond tegen Spijkenisse 3

Op maandag 21 november 2016 beleefde Krimpen 4 een zware avond door met 7-1 te verliezen van Spijkenisse 3. De avond begon goed doordat maar liefst 3 spelers van Spijkenisse te laat binnen kwamen. Dat gaf mij wat tijd om te kijken hoe ons team startte.

Vooraf was door ons teamleider Meike al nagedacht over een niet al te ‘voorspelbare’ opstelling. Dat was de reden dat Meike zelf aan bord 5 zat en Jan op bord 6 (gewoon omdat Jan altijd zegt met wit te gaan winnen). We wisten dat het een moeilijke avond zou worden omdat de gemiddelde rating van Spijkenisse 3 circa 200 punten hoger ligt dan onze rating.

Maar we gingen vol goede moed ten strijde…

Wil op bord 2 opende met wit en zijn tegenstander volgde in het begin dezelfde zetten als Wil waardoor een compleet symmetrische opening volgde. Ik vroeg me af hoe lang ze dit vol zouden kunnen houden.

Joost op bord 4 kreeg een Franse opening tegen zich en Evert kreeg een Schotse opening te verwerken.

Meike op bord 5 begon met zwart en opende met een draakopstelling met fianchetto en begon na rokade met het oprukken van de f en de g pion.

Bij Jan ging het in het begin vrij snel. Hij ruilde zijn paarden en een loper af waarna hij een loper overhield tegen een paard. Echter dat kostte hem onderweg wel een pion. Later kwam hij in een toreneindspel terecht met 3 pionnen tegen 3 pionnen en een vrij pion voor de tegenstander. Met zijn toren blokkeerde Jan de koning van de tegenstander waardoor er nog een hoop was op een remise.

Robert speelde na als zijn tegenstander een vrij defensieve opening waardoor het wat vast kwam te staan op het bord. Uiteindelijk resulteerde dit in een remise.

Inmiddels was mijn tegenstander aangekomen en omdat ik met zwart speelde probeerde ik weer eens een Scandinavische opening. De pion die vanwege deze opening offerde leverde mij veel aanval op, echter het lukte niet om daar voordeel uit te halen, waarna ik in het eindspel nog steeds met een pion achterbleef staan. Dit was op zich niet erg, alleen had mijn tegenstander een a-pion die hij kon gebruiken om twee tussenzetten te doen waardoor ik in de befaamde zugzwang terechtkwam en helaas verloor.

Tussendoor nog even alle borden nalopend zag ik dat er goed geschaakt werd. Ondanks het ratingverschil maakten we het de tegenstander behoorlijk lastig. Zo had Joost een mooie aanval op de koningsvleugel opgezet waardoor hij zijn tegenstander dwong om lang te rokeren. Uiteindelijk kon Joost de aanval niet doorzetten en werd het remise, waar zijn tegenstander erg blij mee leek te zijn en Joost ook omdat hij voor zijn gevoel steeds slechter kwam te staan.

Ondanks de mooie stellingen bleek er ineens op veel borden iets mis gegaan. De één na de ander verloor, waardoor we uiteindelijk met slechts 2 remises overbleven.

 

 

Thomas Boeren

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *