Voorschoten 2 – K3-KNSB

VOORSCHOTEN II – K-III.

Zaterdag 23/11 vertrokken we tijdig vanaf de Capelse brug naar Voorschoten II. We kregen van doen met de verreweg sterkste tegenstander uit de poule. We hadden “geluk” .. Voorschoten II moest 3 invallers leveren aan het 1e team, bovendien deed Bert Houweling B3 mee aan het WK 65+. Maar ook 2 v/d 4 invallers bleken van het 2000 niveau.

Meinte Smink, B3, kreeg Simon Algera als tegenstander tegenover zich. Meinte : Over mijn partij valt niet zoveel te zeggen. Het was een gelijk opgaande partij. Mij tegenstander bood op de 30e remise aan. Ik had toen wel een klein plusje, maar gezien het rating verschil was het verstandig om dit te accepteren.

Joop Elderhorst kreeg met zwart Frank den Herder 1993 aan B4 tegenover zich. Ook Joop kreeg na zo’n 2,5 uur een remiseaanbod en nam dat aan.Zelf kreeg ik aan B6 een Engelse opening tegenover me, de stelling was 2,5 uur in evenwicht. Totdat wit met h4 en g4 op de proppen kwam. Zwart reageerde niet alert en werd vervolgens hard van het bord getimmerd.

Bert van Brussel speelde aan B5 en kreeg met wit te maken met Cato de Zoeten. Cato de huidige Nederlandse kampioene U16. Ook hier ging de strijd lang gelijk op maar Bert moest de handdoek werpen doordat Cato in de kritieke stelling, beter gerekend had.

Tussenstand 3-1 voor de thuisploeg.

Vervolgens  Kees Greevenbosch aan B7.
Kees: Aan bord 7 moest Kees nauwkeurig omgaan met lichte druk van zijn tegenstander. Er restte uiteindelijk een geheel gelijkstaand toreneindspel met ieder vijf pionnen. Kees deed nog een serieuze poging om zijn stelling om zeep te helpen, maar zijn tegenstander ging niet in op de aangeboden torenruil die Kees een kansloos pionneneindspel zou hebben bezorgd. In het zicht van zetherhaling werd vijf zetten later de vrede getekend.

Aan bord 1 stond Joop Huijzer  met de rug tegen de muur.
Joop: Mijn partij was helaas een kopie van eerdere partijen voor Krimpen extern dit seizoen. Goede stelling, fout, pion weg en het idee dat ik tegen een veel sterkere tegenstander geen kans heb.
Die zijn echter ook maar mensen die wel eens mindere of zelfs slechte zetten doen. Ik kreeg dus weer volop tegenkansen en stond op een gegeven moment weer nagenoeg gelijk. Ik had echter heel veel tijd gestoken in het zoeken naar de beste voortzetting, teveel bleek. Ook hier was de voor de hand liggende zet, f4-f5, ook weer de beste. Ik speel vaak als ik het niet kan berekenen zo’n zet onder het motto: hier heb ik het langst over nagedacht (en het is ook vaak de eerste ingeving).

Samengevat:

Ik had echt niet hoeven te verliezen als ik meer mijn gezond verstand gebruik. Alleen grootmeesters kunnen gestructureerd een half uur nadenken!

Remko Moerkerken, B2, kreeg met zwart te maken met Rens de Vent 2018.
Remko beleefde geen makkelijke middag. Ook zijn tegenstander kwam opzetten met g4 en h4 en Remko kon een vroegtijdige beslissing alleen voorkomen door een stukoffer. Remko bleef het in het resterende eindspel nog lang proberen maar moest uiteindelijk ook berusten in een nederlaag.

Bert ten Wolde B8 versus Ronald van Vleuten 1622, was ditmaal als laatste bezig. Bert had Pf3+b3, bekend uit Nimzowitsch Mein System, tegen gekregen en wist uiteindelijk  een lastig toreneindspel met goed spel tot een remise om te buigen.

Zo eindigde onze wedstrijd tegen de komende kampioen in een pijnlijke 6-2 nederlaag.
Nadat we geleerd hebben van de gemaakte fouten, nu weer de focus op de volgende ontmoeting want over 2 weken komt het Vlaardingse Fianchetto op bezoek. Dan moeten we beter presteren!

Hans van Calmthout

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *