We gaan het land in………

Zaterdag 27 januari zijn in Rotterdam de RSB jeugdclubkampioenschappen in de categorieёn A en D gehouden. Sinds enkele jaren worden deze kampioenschappen samen met de Haagse Schaakbond in een gezamenlijk toernooi verspeeld.

Naast ons hadden er nog 4 RSB teams ingeschreven en tot veler verbazing zou het daarbij blijven. De HSB schitterde hier door afwezigheid. Het werd dus een RSB onderonsje met 5 teams. Dat waren naast ons Klim Op, Spijkenisse, RSR Ivoren Toren en Messemaker. Het ging daarbij om twee dingen. De titel RSB kampioen en het veroveren van de ene te vergeven plaats in de landelijke promotieklasse A. Natuurlijk kon de kampioenstitel naar ieder team gaan, maar niet de promotieplek.

De teams van Klim Op, Spijkenisse en RSR waren daarvoor namelijk om diverse redenen niet speelgerechtigd. Om die plaats in het landelijk toernooi zou het dus gaan tussen Messemaker en ons.

In ronde 3 troffen we elkaar. Wij stonden op 0 na kansloze nederlagen tegen RSR en Spijkenisse. Messemaker had alleen nog maar de 4 reglementaire punten uit de eerste ronde waarin ze het vrije team waren. In deze ronde kon dus de “ Vorentscheidung” vallen. Even tussendoor : wie heeft er goed Nederlands alternatief voor dit prachtige Duitse woord?  Maar die “voorbeslissing” was er niet nadat het na spannende strijd 2 – 2 was geworden. Wel was duidelijk dat de beslissing nu hoogstwaarschijnlijk op bordpunten zou gaan vallen. Onze 2 punten kwamen van Marriёt en Niels; Lennart en Joost verloren. Niels was als laatste bezig, stond gewonnen maar bezorgde ons nog even kippevel door een mogelijkheid tot dameruil onbenut te laten waarna het toch nog lastig had kunnen worden.  Maar toen er een herkansing kwam zag hij het gelukkig, ruilde snel de dames waarna de partij na nog enkele zetjes uit was.

De vierde ronde (en voor ons de laatste want de slotronde waren we vrij)  was tegen het sterke Klim Op. Waar de ontmoetingen tegen de ook erg sterke teams van Spijkenisse en RSR kansloos met 4 – 0 verloren waren gegaan gingen we voor tenminste een paar bordpunten in een poging om Messemaker in de eindstand voor te blijven. Messemaker moest immers de slotronde nog wel spelen wetende wat ze moesten doen om gelijk met ons te komen of zelfs voorbij te gaan.

Juist tegen Klim Op, waar het wat ons betreft dus moest gebeuren, liep het heel goed. Marriёt won nadat ze vanuit het “niets” zoals ze zelf zei mat had kunnen geven. Nou ja, niets is hier dan toevallig toch wel iets en daarbij een niet onbelangrijk iets zullen we maar zeggen. Dat was 1 bordpunt voorlopige voorsprong op Messemaker wat zou uitlopen naar 1½ door Lennart die Elnathan Ghebreab knap op remise wist te houden.

Nu mochten wij toekijken hoe Messemaker in de laatste ronde tegen Spijkenisse zou gaan proberen naast ons te komen of zelfs voorbij te steken.  Dat lukte de Gouwenaren niet want weer liepen ze tegen een 4 – 0  nederlaag aan.

Na een jaar van afwezigheid zijn we na de zomer terug op landelijk niveau in de Promotieklasse.

De tevreden teamleider Theo Heukels

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *