Zwaar bevochten overwinning voor Krimpen 5

Zwaar bevochten overwinning voor Krimpen 5

Het seizoen voor Krimpen 5 zit er al weer op. Gisteren speelden we onze laatste wedstrijd, uit tegen Shah Mata 4.

Dat er ook in de kelder van de RSB-competitie geen kleintjes bestaan – net als in het internationale voetbal – werd gisteren maar weer eens bewezen. Wij stonden keurig in het kleine linker rijtje van RSB 4B; Shah Mata 4 gedeeld onderaan. Maar de overwinning waarmee we het seizoen hebben besloten was zwaarbevochten.

De trouwe lezers van mijn verslagen weten dat deze een behoorlijk Theo Koomen gehalte hebben. Bij gebrek aan echt spektakel zal ik het deze keer niet mooier maken dan het was en het verslag beperken tot wat ik echt heb gezien (niet veel dus).

Henk was aan bord 2 als eerste klaar. Hij kreeg een batig saldo van twee pionnen, ruilde alles af en schoof het resterende pionneneindspel van 6 tegen 4 keurig uit. (1-0)

Onze kopman Eric verloor (1-1). Hoe dat in zijn werk ging moet u hem zelf maar vragen. Hij verdween onmiddellijk naar de bar en reed na afloop niet met mij terug (zoals op de heenreis) maar met Theo.

Rob (bord 3) leek volgens mij een behoorlijk sterke stelling te hebben met vrijpionnen op d5 en e5. Maar deze waren moeilijk te verdedigen zodat de partij onbeslist eindigde (1,5-1,5)

Onze invaller Theo (bord 7) begon goed, kreeg een vrijpion, maar verloor daarna de greep op de stelling … en ook een stuk. Bij Jos (bord 5) ging het daarentegen steeds crescendo. Een sterke pionnenmars eindigde met promotie op a8. Dame er bij en dus ook een punt (2,5-2,5).
Mijzelf (bord 6) verging het minder goed tegen de oudste ShahMatiaan (84 jaar, leek zo uit een schilderij weggelopen). Ik zette een tactische val op. Maar het bleek een kuil te zijn waar ik zelf inviel. Ofschoon ik twee en later zelfs drie pionnen kreeg voor mijn verloren stuk had ik zo’n slechte pionnenstructuur dat de stelling moeilijk te bespelen was. Het einde kwam even langzaam als onafwendbaar. (2,5-3,5). De enige troost was dat er voor mij over 11 jaar (ik ben nu 73) ook nog wel mogelijkheden zullen zijn om af en toe te winnen.

Al met al zag het er somber uit, want de laatste twee partijen moesten nu worden gewonnen. Deze mooie taak rustte op Arjen en Robin. Arjen (bord 8) belandde in een eindspel met P + 6pi tegen L + 7 pi. Ik zag niet zo gauw winstkansen. Maar zijn tegenstander speelde te passief. Daardoor kon Arjens koning de witte stelling binnendringen en een aantal witte pionnen op het menu zetten. De tegenstander was zo gedesillusioneerd dat hij opgaf, waarschijnlijk ook vanwege hevige tijdnood. Objectief gezien natuurlijk terecht. Maar de stelling dat een partij nooit gewonnen wordt door op te geven is zeker van toepassing op RSB 4B. Daar zijn alle wonderen van de wereld nu eenmaal mogelijk. (3,5-3,5)

Als laatste was Robin in de weer op bord 4. Er was om 23.00 nog een bord vol stukken. Maar Robin stond aanzienlijk beter en de enige vraag was of hij in de laatste paar minuten het hoofd koel zou kunnen houden. Dat deed hij, onder meer door niet te reageren op een onreglementaire zet van zijn tegenstander. Hij bleef rustig nadenken en vond keurig op tijd de winnende mataanval (4,5-3,5)


Peter de Weerd

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Zwaar bevochten overwinning voor Krimpen 5”