Zwijndrecht 1 – Krimpen 2

Krimpen 2 is erin geslaagd zijn eerste wedstrijd te winnen in RSB groep 1A.

Vooraf had Remko Moerkerken te kennen gegeven op vakantie te zijn. Bert ten Wolde was gelukkig bereid mee te spelen.

Nadat ik de opstelling had rondgestuurd kreeg ik een mail van Diederick Casteleijn dat hij niet mocht meespelen van zijn vriendin!

En ik had hem nog wel aan bord 1 gezet.

Na de belofte hem de rest van de vrijdagen dit jaar niet op te roepen en een doos bonbons bij winst aan bord 1 in het verschiet stellend (een teamleider heeft ook een diplomatieke functie), kreeg Diederick vrijstelling.

Afgesproken was dat ik Bert zou ophalen en via Hans van Nieuwenhuizen naar Zwijndrecht zouden rijden. Mijn linkerkoplamp wilde niet branden en gelukkig was Bert in de gelegenheid te rijden. Op de terugweg werden we nog tot de snelweg gevolgd door de Zwijndrechtse sterke arm der wet, dus maar goed dat ik daar niet reed met een half verlichtte bolide.

Aan bord 1 verwachtten wij een Syrische Fidemeester elo 2292, die sinds vorig jaar bij Zwijndrecht speelde. Echter voor aanvang bleek hij dit seizoen voor het hoger spelende Dordrecht uit te komen.

De gedachte dat dit mij dus weleens een doos bonbons zou kunnen gaan kosten, maakten plaats voor een zekere opluchting. Zeker ook omdat Roland van Keeken, een andere sterke Zwijndrechtenaar niet meespeelde.

Diederick won vrij vlot een doos bonbons en de partij aan bord 1.

Volgende week zal ik het presentje meenemen, die vriendin boft maar met  zo’n sterke schaker.

Henk Greevenbosch won doormiddel van een mooie petit combination … Lxa2 ,Txa2 Pb4! waarmee hij een kwaliteit won en hierdoor een winnende stelling overhield.

Michel van Cappellen won doordat hij zijn geliefde actief stukkenspel kon tentoonspreiden.

Hans van Nieuwenhuizen kreeg een stelling waarbij zijn tegenstander met te veel stukken op de damevleugel stond en Hans met zijn beide lopers de zwarte koningsstelling kon uitroken met een toren als beloning.

Zelf had ik een prachtig opgezette partij waar ik erg tevreden over was. Een kwaliteit en een pion kwam ik voor en ook de stelling van mn tegenstander stond op instorten. Het kostte me wel veel tijd en toen ik de mokerslag had berekend en toebracht bleek er een eeuwig schaakvariant tussen te zitten voor mijn tegenstander.

Ik kon nog afwijken en zag een andere variant met stikwinst. Ik had echter nog maar 1 minuut over en ondanks dat de computer bij thuiskomst -12 aangaf voor me kon ik niet de juiste zetten vinden en ging door mijn vlag in een moeilijke stelling.

Bert had een mooi opgezette partij waar hij een belangrijke pion op e4 veroverde. Hans en ik zagen nog een wat grovere offervariant, maar Bert zag zo zijn eigen manier en het leidde tot winst.

Gelukkig hadden we al 5 punten en deerde het minder dat ook Joop Huijzer verloor zonder dat het nodig was. Hij had een winstplan waarbij hij tijdelijk een stuk in kon laten staan. Echter dat tijdelijke was hij daarna vergeten en verloor hij dat stuk even later.

Floris Doolaard zag ik in een toreneindspel opgeven waar hij volgens zeggen ergens nog remise had kunnen maken.

Zwijndrecht 1 – Krimpen 2 3-5

Jan Sluiter

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *